Wat doen we fout in ICT, en wat kunnen we leren van de vastgoedsector?

Ondanks het imago van high tech gaan er in de software enkele basisprocessen behoorlijk mis. Wat doen we fout in ICT en welke lessen die we kunnen trekken van de vastgoedsector?


Les 1: In ICT neemt men niet de tijd

In de bouwsector neemt het hele proces van concept tot voltooiing 5 tot 10 jaar in beslag.
Een nieuw software product moet binnen 1 jaar, hoogstens 2 jaar gereed zijn; terwijl software vaak stukken ingewikkelder is. De reden hiervoor is de financiering van softwareontwikkeling: niemand wil of mag 10 jaar softwareontwikkeling voorfinancieren.

Wat doen we fout in ICT? Door te snel te werken, door module na module, door Agile, ontstaat een chaotisch systeem, dat daarna alleen voor steeds hogere kosten kan worden onderhouden.

Deze afbeelding van een AI kantoor is gegenereerd door een AI engine, op de vraag: hoe zou een kantoor eruit zien als je het Agile zou bouwen.


Les 2: In ICT wordt niet voldoende vooruit gekeken, niet gepland:

In de vastgoedsector is men gewend aan plannen en planmatig werken, waarbij strakke stappen worden gevolgd. Deze aanpak is diep geworteld en wordt als vanzelfsprekend beschouwd.

Echter, in de softwarewereld ontbreekt vaak een professionele en ervaren aanpak, wat resulteert in een gebrek aan gestructureerde planning en methodologie. Dit leidt tot een zigzaggende manier van werken, waarbij methoden zoals Agile en Scrum met Sprints worden toegepast. Hoewel velen in de software-industrie gewend zijn geraakt aan deze methoden en zelfs geloven dat dit de juiste aanpak is, dienen Agile en Scrum eigenlijk als een noodoplossing wanneer de eisen en doelstellingen van het systeem niet duidelijk zijn geformuleerd. Het is eerder gericht op het gemak van de ontwikkelaars dan op het belang van de opdrachtgever

Een verhelderend voorbeeld is te bedenken hoe kantoren zouden worden gebouwd volgens een Agile methode, zoals het AI-generatieplaatje hierboven laat zien. In de vastgoedsector zou direct duidelijk zijn dat er aanzienlijke tekortkomingen zijn, maar in de softwarewereld is dit niet altijd even zichtbaar, hoewel de problemen vergelijkbaar zijn.


Les 3: In ICT wordt in precies de verkeerde volgorde gebouwd

Bij een bouwproject begint men onderaan, met het gereedmaken van de grond en het leggen van een fundament. In de softwarewereld doen we dit meestal niet zo logisch; integendeel, we richten ons eerst op het tevredenstellen van de belangrijkste gebruiker. Deze gebruiker wil bijvoorbeeld resultaat, zoals een mooi uitzicht vanuit een penthouse. Dat is fraai, maar niet erg efficiënt. Hiervoor hebben we een mooie naam bedacht: modulair ontwikkelen. Helaas lijken die modules echter nooit op elkaar, sluiten ze niet goed aan en stopt men vaak, uitgeput van al het werk, na de eerste module, en maken iedereen wijs dat het systeem af is.

Die lessen over van “Wat doen we fout in ICT” hebben wij ter harte genome


💡Wees gerust, bij Actoren hebben we 10 jaar over ons product gedaan. Dat konden we doen omdat we het product zelf hebben gefinancierd. En natuurlijk zijn wij systematisch te werk gegaan: eerst functioneel ontwerp, dan technisch ontwerp, plannen maken en pas daarna de bouw. Ook de bouw verliep systematisch en efficiënt door te beginnen met het fundament. En uiteindelijk levert dat een hoogwaardig product op dat staat als een huis.

Het resultaat is een bijzonder product

Actoren onderscheidt zich als een bijzonder product vanwege zijn principiële benadering van geïntegreerde organisaties. Het product is ontwikkeld uit onvrede over verouderde ‘silo’-praktijken binnen organisaties, waarbij data-isolatie de norm was. Met de opkomst van het internet werd het mogelijk om verschillende administraties te integreren, maar dit resulteerde vaak in een complexe wirwar van ad-hoc technische oplossingen, waardoor integratie steeds moeizamer werd en de ICT binnen organisaties verstard raakte.

Actoren biedt een principiëlere oplossing die organisatie-integratie op een eenvoudige en toegankelijke manier mogelijk maakt. Het product richt zich op twee kerncomponenten: data-integratie binnen organisaties en data-uitwisseling tussen organisaties. Deze benadering maakt gebruik van een uniforme aanpak die organisaties in staat stelt om hun gegevens op een rijkere en meer verbonden manier te gebruiken voor diepgaande analyses en betere besluitvorming.

Belangrijk is ook dat Actoren zich richt op het minimaliseren van ontwikkelings- en onderhoudskosten, evenals cloudkosten. Door elke gebruiker een eigen virtuele server op Azure aan te bieden die alleen wordt geactiveerd wanneer er wordt ingelogd, kan Actoren zelfs aan kleine gebruikers volledige functionaliteit bieden tegen minimale kosten. Deze aanpak van meerdere kleine servers is kostenefficiënter dan één grote server en maakt het mogelijk om zware, kostbare servers voor big data te vermijden.

Kortom, Actoren herdefinieert de manier waarop organisaties data benaderen en integreren, met een focus op eenvoud, flexibiliteit, innovatie en kostenefficiëntie.

Scroll naar boven