De technologie van Actoren

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Wat is Actoren >

De technologie van Actoren

Actoren is snel, heel snel.WhatIsTechBehindIcon

 

Hoe komt dat? Hoe hebben we dat gedaan?  

 

Voordat we dat uitleggen moeten we eerst wat uitleggen over de technische geschiedenis van computer.
De beperking van computers was altijd het aantal gegevens die het centrale geheugen paste, het RAM geheugen.  En daar paste heel weinig in.  In een goedkope telefoon zit tegenwoordig 4 Giga Byte Ram, maar in de jaren 70 hadden computers was dat geheugen 100.000 keer zo klein. Bedrijfsdata paste daar met geen mogelijkheid in.  Maar daar werd in de jaren 70 iets op gevonden: de harde schijf. Daar paste veel meer op, en pas als het nodig was werd het in het  centrale RAM geheugen geladen.  
Maar om dat snel en goed te doen viel niet mee, en daarom ontstond vanaf de jaren 90 de  SQL server uit, een heel ingewikkeld stuk programmatuuur dat telkens als je nieuwe data nodig had, dat van de harde schijf haalde, het in je RAM stopte, en de oude data weghaalde.  

Vervelend, want een harde schijf was ook toen een miljoen keer trager dan het snelle geheugen. Met als gevolg dat computers het grootste deel van hun tijd stonden te wachten. Snelle computers stonden gewoon wat sneller te wachten. De bottle neck was de harde schijf.
 

Enige verbetering kwam door SSD, maar ook dat was relatief maar een kleine verbetering, nu was het slechts 200.000 keer zo langzaam.

 
Waarom is Excel zo snel?  Precies omdat alle data in Excel zit, en niet op de harde schijf van een server die via SQL benaderd wordt.
 

Dat was toen

En dat was toen. Tegenwoordig past alle bedrijfsdata in RAM, en is de harde schijf of SSD niet meer nodig. Tegenwoordig is RAM geheugen betaalbaar geworden. En daarmee is ook SQL Server overbodig geworden.  En voor alle duidelijkheid: je hebt tegenwoordig ook No-SQL systemen, maar die leiden aan hetzelfde euvel als SQL server, alleen de data is anders georrganiseerd.

 

En je raad het al, bij Actoren gebruiken we voor het ophalen van data geen SQL server of No-SQL server.  We halen de data rechtstreeks op uit het geheugen.  Zonder omwegen, zonder overhead.  
Een gedeelte van deze snelheid gebruiken we om de toegang tot data te automatiseren, zodat je minder hoeft te doen.  Een gedeelte gebruiken we om alle data met elkaar te verbinden, zodat je alle data met elkaar in samenhang kan zien op één scherm.  En voor de rest, Actoren is gewoon snel. Een snelheid waaraan je snel gewend bent overigens, en als normaal gaat zien.