Datagedreven Vastgoedbeheer

Real Estate Control


Wat is data gestuurd vastgoedbeheer?


Iedereen heeft het over data gestuurd vastgoedbeheer, maar wat is het eigenlijk? En waarom is het zo moeilijk om het in de praktijk te brengen? 

Data gestuurd lijkt op zich vrij simpel: beslissingen nemen op basis van data. Over huur, indexatie, onderhoud, financiering en aan- en verkoop van gebouwen en portefeuilles. Grote en vele kleine beslissingen kunnen samen een grote financiële impact hebben.

Data gestuurd vastgoedbeheer wordt de komende jaren steeds belangrijker en zelfs essentieel. U heeft geen keus, uw concurrenten doen hetzelfde.
Sinds 2012 verzamelen we gegevens uit ERP-systemen. Grote vastgoedbeheerders kennen ons van ons Tyax Channel product dat nu dagelijks op hun servers draait. Met die data hebben we allerlei mooi en, uitgebreide rapportages gemaakt. Voor de vastgoedbeheerder en voor eigenaren.

Extra gegevens helpen niet

We ontdekten een paradox
En we ontdekten we een paradox. Al die extra data, onze mooie rapporten, de extra samenvattingen, het hielp niet. Het is eigenlijk erger: hoe uitgebreider en mooier de rapportages zijn, hoe moeilijker het is om data gestuurd te werken. Achteraf gezien is dit logisch: hoe meer rapporten, dashboards, apps, analytics en Excel-sheets je hebt, hoe meer werk er nodig is om de data te vinden die je nodig hebt. En vaak, als je eindelijk de gegevens vindt, afgeleid door andere data, verliest je de eigenlijke vraag
En dan moet je opnieuw beginnen.

Het probleem van een vaste structuur
Rapportages en apps bevatten ook een vaste onderliggende structuur, bedacht door programmeurs. Maar om gerelateerde gegevens te vinden, moeten mensen kriskras door de rapporten lopen en worden ze vaak niet geholpen, maar eerder gehinderd door die vaste structuur.
We realiseerden ons zeven jaar geleden dat er iets heel anders nodig was: software die het menselijk denkproces ondersteunt en zich aanpast aan mensen. En werden getriggerd door onze gebruikers, die vaak zonder te kijken eerst hun rapporten naar Excel exporteerden, voordat ze iets anders deden.

Waarom is Excel zo populair?

Als eerste hebben we geanalyseerd wat Excel zo populair maakte.

DATA SORTEREN

Het belangrijkste is dat je zelf kunt bepalen welke gegevens op je werkblad staan. En je kunt meerdere werkbladen hebben, elk met hun eigen weergave van de gegevens die jij wilt, niet wat een programmeur denkt dat je wilt.

COMPLEXE BEREKENINGEN

Je kunt filteren en zoeken, met waarden en selectievakjes. Je kunt verder allerlei berekeningen maken, ook complexe berekeningen die meerder gegevens tegelijk nodig hebben.

EFFECTIEVE INZICHTEN

Je kan de gegevens vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Gegevens weglaten en toevoegen, zodat je precies ziet wat je nodig hebt. En met draaitabellen even ad-hoc gegevens anders sorteren en rubriceren.

WERK SNELLER

En last but not least: het is snel. Veel sneller dan de gemiddelde applicatie.

Zo snel als Excel

Het laatste dat je wilt, is wachten op een computer, want dat onderbreekt je denkproces. Computers moeten op mensen wachten, niet andersom. Daarom moest ons nieuwe systeem niet alleen werken als Excel, maar ook zo snel zijn als Excel. Ook voor de big data van vastgoedbeheer.

Helaas zijn de meeste systemen de afgelopen jaren niet veel sneller zijn geworden, hoewel computers veel krachtiger zijn geworden. Big data groeide nog sneller en dat zal cumulatief toenemen de komende jaren. Dat wordt veroorzaakt door de verouderde technologie waar nog steeds de meeste applicaties op zijn gebaseerd. De komende jaren worden applicaties daarom verder trager.

Maar gelukkig is de afgelopen jaren door Google en Microsoft, technologie gemaakt waarmee je wel snelle applicaties kan maken, en applicaties die snel blijven. Technologie die de kracht van de cloud gebruikt.

Daarmee hebben we Actoren is niet alleen even flexibel als Excel gemaakt, maar ook zo snel als Excel.

Actoren heeft geen Excel-nadelen

En we konden tegelijk, omdat we toch al die functionaliteit zelf maakten, de bekende nadelen van Excel vermijden. 

Automation in de Cloud

Het laden, bewaren, formatteren en file management.
Dit kost elke keer veel tijd, en kan fout gaan. En omdat data telkens verandert, moet je at vaak opnieuw doen.  
In Actoren hoef je niets te downloaden, omdat zowel Actoren die gegevens rechtstreeks uit de cloud haalt. En geheel automatisch, vanuit Rems of informant. Natuurlijk met ons eigen Tyax Channel product.

Accuraat en lagere foutgevoeligheid

Rekenfouten door verkeerde selectie van data.
De beruchte som fout, het selecteren van net de verkeerde data, net die ene regel vergeten. Of gegevens filteren zonder de pivots aan te passen. En dat soort fouten zal iedereen snel maken, en kunnen veel geld kosten.

Actoren houdt dit nauwgezet in de gaten. Voeg je een regel toe, ook aan het begin of eind dan past Actoren automatisch de formules, draaitabellen en grafieken aan.

Datasynchronisatie

Het is moeilijk gegevens met elkaar te verbinden en te synchroniseren, en je kan hier veel fouten mee maken
Actoren filtert en synchroniseert ook automatisch verschillende datasets met elkaar. Je hoeft hier niets voor te doen.

Best Practice of Real Estate

Actoren is dus net zo snel als Excel, werkt als Excel en is veel gemakkelijker te gebruiken dan Excel. Maar Actoren is niet alleen een erg mooie en krachtige tool. We hebben goed geluisterd naar eigenaren van onroerend goed. Actoren bevat daarom ook de best practices van data gedreven vastgoedbeheer Actoren zit boordevol velden en formules specifiek voor onroerend goed, met kaarten op complex en unit niveau.
Actoren is er niet alleen voor analisten en managers, maar voor iedereen in de organisatie.

Met Actoren houdt u echt grip op uw vastgoed. Actoren bespaart werk en kunt u meer doen met minder mensen.

CONTACT OPNEMEN